Plantering

Trädens sätt att växa är den samma sedan länge... Hur man planterar och beskär de efter plantering ändrar sig med modet... vi använder oss av en beskärning som rådde i Europa före andra världskriget för att få stora träd igen.

Plantering

Hösten är den bästa tiden att plantera träd. Rötterna hinner utvecklas över vintern och försörja kronan från marken när de spirar på våren utan att själva bli utmattade. Vänligen beställ din plantering från oss ca 1 år innan du behöver den! På så vis kan vi garantera bästa kvalitet och de bästa förutsättningar. Vi är anslutna till utmärkta trädplantskolor och leverantörer, om vi inte dra upp och förädlar din växt själv.

Planteringsgrop

För att kronan ska utvecklas måste rötterna utvecklas starkt och kunna förankras djupt i jorden. För det är en förutsättning den rotbara jorden, som vi skapar. Ofta hittar vi packade eller fyllda jordar där rötterna tvingas växa på ytan. Vi gräver genom dessa lagar till en permeabel grund, genom vilken rötterna kan ta sig. Genom vår beskärning under de första åren leder vi rötterna till den djupa delen av gropen, där rotandning kan ske. På så vis vinner ditt träd en längre livstid. Djupa rötter står ut med mera kyla, bjuder på starkare förannkring i storm och större resistens i fall det blir en torr sommar. Det finns ett enkelt gammalt engels ordspråk: "A penny for the plant but a pound for the ground." Med det så vänder vi på den praktiken som man nuförtiden hittar vid anläggare. Vi satsar på gropen ( jordbar rum) och jobbar med en ung växt (ev. förädling, men säkert garnityrbeskärning). Stora träd i små gropar blir inte gamla. För de som kan tyska bifogar vi en längre förklaring om hur vi jobbar med den förberedande gropen: https://www.schoenberger-derbaumpfleger.de/wp-content/uploads/2012/05/baeume-pflanzen.pdf. Det som du ser på bilden i botten av gropen kallar vi för "dolmen" eller stenlunga. Om en rot känner av att det finns syre längst ner, så kan man "locka" pålroten neråt. Denna "dolmen" kan man även kalla för gropens hjärta. Det finns mycket att prata om denna del av gropen.

"Duis cursus, mi quis viverra ornare. Lorem ipsum dolor sit amet,  adipiscing elit. Suspendisse  in eros elementum tristique."

Namn Efternamn

Företag eller ort

"Lorem ipsum dolor sit amet,  adipiscing elit. Suspendisse  in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare."

Namn Efternamn

Företag eller ort

“Har haft företaget hos mig flera gånger och tycker de gör ett fantastiskt arbete,rekommenderar dem varmt.”

Ewa Baardh

"Mycket bra service och tillmötesgående yrkesskicklighet.”

Anne Pettersson

"Bara bra helt enkelt!"

Benjamin Eklund

"Friedrerike är den bästa arboristen!"

Jean Francois Girard

Nyköpings Församling

Vård av bokträd i Nyköping

Trädvård
Strängnäs Kommun

Beskärning av knäckepil i Strängnäs

Trädvård

Vi är certifierade

European Arboricultural Council

Svensk TrädVård & Utbildning AB

Boka fri besiktning

Vi kommer till dig och ser över dina behov av trädvård och ger dig ett besikningsprotokoll samt uppskattning av kostnad.

Vanliga frågor

Här hittar du svaret på några av de vanligaste frågorna om trädvård, beskärning, hur vi arbetar och mycket annat.

Vad är hamling?

Hamling är en skötselteknik med lång historia och en del av det svenska kulturlandskapet. Hamling utförs på ett antal  arter av lövträd, som t ex lind, ask och pil. Att hamla träd går ut på att samtliga grenar kortas ner till så kallade knutar med regelbundna intervall på mellan 3 och 6 år. Hamlingen utförs på vårvinter.

Vilka uppgifter tar trädvårdsavdelningen på sig?

Målet med trädvården är att producera friska, vitala och trafiksäkra träd. På Järna trädvård är vi specialiserade på att kombinera människors och träds behov.
Dessa åtgärder inkludera bland annat trädkontroll avlastningsbeskärning uppbyggnadsbeskärning säkerhetsbeskärning dödvedning underhållsbeskärning  kronsäkring standortförbättring urglesning. Dessutom tar vi hand om rishantering, städning och bortforsling.

Hur är trädvårdsteamet sammansatt och vilken utrustning används?

Teamet består för närvarande av 4 motiverade utbildade arborister med mångårig erfarenhet av trädvård, trädfällning och trädplantering, specialiserade på användning av repklättringsteknik. Vi har även en pool av frilansande medarbetare som nätverkar tillsammans i många år. Arbetsutrustningen består av arbetsbilar med flak eller släp utrustade med den senaste verktygen för trädbesiktning och trädvård samt avverkningsarbeten. Personlig skyddsutrustning enligt dagens standarder och batteridrivna enheter samt professionella motorsågar används.

Vilka mål är förknippade med trädvårdsarbete?

Hållbart främjande av vitalitet och tillväxt, Säkerställa trafiksäkerhet, Undvikande av oönskad utveckling av trädet och Integrering av trädbeståndet i dess omgivning.

Vad gör träd för nytta i staden?

Träd: säkerställa luftrening, syreproduktion och koldioxidlagring. forma bilden av städerna. bidra till bullerreducering. reglera temperaturen genom skugga och avdunstning. tillhandahålla livsrum; Mat och skydd för olika djur och växter. stärka jorden genom rotbildning och förhindra erosionsprocesser. Kort sagt: träd hör till helt enkelt

Kurs i trädvård

Lär dig grunderna i trädvård och beskärning

Mer information kommer inom kort, under tiden kan du skicka oss en intresseanmälan via länken nedan.

Järna Musteri

Lämna in dina äpplen för mustning

När det är säsong mustar vi äpplen, päron och aronia, välkommen att lämna in du frukt på hösten.